Tor Nørretranders

I foredraget af samfundsdebatør Tor Nørretranders d 5.maj 2022, i skønne omgivelser i Musiksalen i JYSK musikhus,  fik de fremmødte Amalie medlemmer og gæster et indblik i Tors nye bog “Samfundsglæde”;
Det er med samfundet, som det er med kroppen: Vi lægger kun mærke til det, når der er noget galt. I det daglige tænker vi hverken over, at vores venstre knæ fungerer fint, eller at der kommer post om morgenen. Men når først smerten sætter ind, eller postvæsenet bryder sammen, kan vi ikke tænke på andet.
Der er dog en vigtig forskel på kroppen og samfundet: Vi lægger faktisk ikke kun mærke til kroppen, når den sender smertesignaler. Vi har også følelsen af kropsglæde, når vi har brugt kroppen til leg, motion, nydelse eller nyttigt arbejde. Men hvor er glæden ved at samfundet fungerer, at der er vand i hanerne, færger til tiden og et sundhedsvæsen der er bedre end sit rygte? Hvornår oplever vi at være taknemmelige for at være del af et samfund, der gør vores liv sjovere? Har vi overhovedet et ord for det?

Samfundsglæde er det begreb og det ord, forfatteren Tor Nørretranders har introduceret for at udtrykke værdsættelsen af samfundet. For hvis vi ikke lægger mærke til, at vi sammen har skabt et værdifuldt samfund, mister vi evnen til at stritte imod, når det får lov til at forvitre, fordi postvæsenet, vejvæsenet, medierne, samtalen og det lokale kulturliv får lov til at forfalde. Vi er nødt til at elske samfundet for at kunne forsvare det mod den opløsning, som kommer fra kølige økonomiske kalkuler.

Med ordet Samfundsglæde ønsker Tor at genskabe opmærksomheden på, at vi kan løse de moderne problemer ¬– fra klimaet til fremmedgørelsens ensomhed – ved at huske at sammen kan vi selv.

Det var en skøn aften med lækker mad og mange gode snakke om bordene efterfølgende.